School: Dooey (roll number 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. (continued from previous page)
    Dá mbéadh sean bhean ar bith ins an teach shuidhe siad ar an stol. Ní bhíodh gleas solas ar bith ag na daoine fad ó shoin. Bhíodh gráig aca ins an teine agus cupla smután mona thart air. Sé sin an gleas a bhí aca le solas. Bhíodh muc in achan theach agus bhíodh sé ag ceann an toighe.
    Bhíodh doras mór ar na tighthe ag na daoine tá fad o shoin agus bhíodh sé deánnta de slatacha. Bhíodh comhla bheaga ar na tighthe fosta leis na cearca coingbheal amuigh agus sé loisig an gleas a bhí aca. Bhíodh tabla in achan theach agus cuireadh siad cupla rud air.
    Ní bhíodh mórán aol ar na tighthe tá fad ó shoin. Bhíodh sé go salach sin. Ní rabh dreisiúr ar bith ag na daoine acht bhíodh prios bheag aca agus chuireadh siad báinne isteach ann
        1. buildings
    Brighid Ní Chanáin