School: Dooey (roll number 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Scéal (continued)

Bhí trí ghasúir ann uair amháin agus bhí siad na gcomhnuidhe i dteach bheag ar thaobh an cnuic.

(continued from previous page)
    an binn. Lean an fathach an gasúr agus fuair se suas leis. Beir se greim air agus chaith sé síos an bhinn é. Bhí an gasúr comhair a bheith marbh. Thug an fathach suas ina bhéal é agus thug sé isteach sa bhinn é. D'eirigh an gasúr níos fearr annsin agus bhí sgin bheag aige agus cuir sé fíd an fathach agus mharbh sé é. Bhí sa sasta annsin.
    Chuaidh sé suas stéire beag agus nuair a chuaidh sé suas bhí trí cailín óga ag seinm ar fhidil. Nuair a tháinig sé aníos leim siad in a sheasuigh. Dubhairt an buachall "ca b'as sibh," "Is baile na Saidhóg muid" adeir an cailiní.
    Mar sin chuala an gasúr dhá fathaigh ag troid. Léim sé isteach ar chúil an doras agus bhí sé annsin go cionn tamall beag. Tháinig siad isteach ins an t-seomra seo agus scannradh siad uilig reompa. D'imthigh an gasúr amach is an bhinn annsin agus ní fhaca siad é ar chomhair
    Brighid Ní Chanáin
    Leitir Mhic an Bhaird, Co. Donegal