School: Dooey (roll number 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Seanscéal (continued)

Bhí gasúr ann uair amháin agus Seán an t-ainm a bhí air. Bhí sé in a chomhnuidhe leis a mháthair agus a athair.

bhíos an ceann sin deanta agat.
    “Níl fhios agam” arsa sise acht ní bhíodh me ábalta cniocál go rabh an ceann sin deánta agam giota beag achan lá agus ní bhéidh me i bhfad ag deanamh ceann. Bhí an gasúr mall fá-coinne na sgoile agus rith sé na bhaile agus dubhairt sé an sgeal do a mháthair. “Rachaidh tusa na sgoile acan lá agus foghluim giota beag agus ní bhéidh sé i bfad go mbéidh tú an mhaith.
    Chuaidh sé na sgoile agus thosaigh se ag fogluim agus ag fóghluim comh maith agus thiocfadh leis. Níor fhan sé lá amháin na bhaile.
    Ag deireadh na bliadhna bhí sé na gasúr a ba bhfearr san rang. Shíl sé an t-am i bhfad ro fada go mbéadh sé mór.
    Nuair a bhí sé mhór
    Brighid Ní Chanáin