School: Both Íseal (roll number 16744)

Boheeshil, Co. Kerry
Séamus Ua Conchobhair

1. Tá tobar beannuighthe i gCluáin. Tá sé troig doimneas agus dá troig ar leithead. San t-sean aimsear bhí íasg bán ins an dtobar. San am san thiocfadh alán daoine go dtí an tobar ag deanamh turus.
    Lá amháin chuaidh cailín go dtí an tobar. Thóg sí buicéad uisge as an dtobar. Chuir sí an t-uisge san citeal. Cuir sí an citeal ar an dteine. Bhí an citeal ar an dteine ar feadh an laé, ach dá mbeadh sé ann ó shoin ní bheirbheóchadh an t-uisge.
    An tráthnóna san tháinig duine éigin isteach sa tig. Dubhairt sé léi gur thóg sí an t-uisge beannuighthe as an dtobar agus go raibh an tobar tirim. Chuaidh sí go dtí an tobar agus nuair a chonnaich sí go raibh an tobar tirim chuir sí buicéad uisge beannuighthe isteach ann.
    Chuaidh sí go dtí an tobar arís. Bhí an uisge beannuighthe ann ach bhí an t-íasg marbh.
    Seán Ua Cobthuig