School: Both Íseal (roll number 16744)

Boheeshil, Co. Kerry
Séamus Ua Conchobhair

1. Is é an cuigeann a n-usaideach na s daoine fadó. Is é an cuigeann ata againn sá baile. Tá sé deanta mar seo.
    Tá an colann deanta d'adhmad agus a bharr deanta d'iarainn. Nuair a beimí chun cuigeann a deanamh gleasaimíd é mar seo. Sé an cead rud a deinimid ná sgolamaid an meadar le uisge beirbighthe. Nuair a bhíonn sé sin deant againn chuirimid rud isteach ar a nglaodtar Loinithe air. Tá bata as an loinithe cun greim do bheir air. Annsin chuirimid clár na cuiginne air, sin píosa adhmad deanta cruinn agus poll ar a lár chun bata an loinithe do chuir suas tré. Nuair a bhíonn sé sin deanta againn chuidimid rud an a nglaodtar claibín, tá sé sin deanta d'adhmad agus poll ar a lár. Sar a cuirimíd na gleasanna ar an meadar bíonn an bainne istig ann againn.
    Annsan buailimíd é ar fead tamaill go dtí sé leath deanta caithimí fíor uisge anuas air chun an t-ím fo glanadh síos. Annsan buailimíd é go dtí mbíonn se deanta. Bíonn fhios againn go mbíonn an cuigeann deanta nuair a bhíonn an loinithe glan.
    Annsan geibhimíd tobán agus cuirimíd uisge glan isteach innte agus
    Máire Ní Cobthuig