School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

1. Sgéal i dtaobh SPRID
    Do bhí buachaill ag duine uasail fadó, agus tráthnóna déanach tagadh sé ag diarraidh teachtaireacht isteach sa cathair. Bhíodh sprideanna le feisgint an uair sin. Seadh an tráthnóna so, bhí sé níos déanaighe ná aon tráthnóna eile. Tháinig a mháigistir cuige agus bé an rud adubhairt sé leis an mbuachaill. "Beir leat an stail atá annso Caithfid tú teacht abhaile anocht. Bí siúrálta ná buailfeadh an sprid leat. Tá fhios agat go mbíonn sí le feisgint ar an mbóthar so
    Seadh tháinig an buachaill. Dhein sé a chuid teachtaireacht, agus deirim se leat, bhí sé déanach a dhóthain nuair a bhí sé ullamh cun dul abhaile. Bhí daoine a diarraidh é coimeád sa mbaile mór ar eagla go mairbheochad an spríd é. Níor fan sé. Dimthig sé air. Bhí fhios aige cá raibh an sprid, agus ambasa bhí sé ag leigint a chapaill ag siubhail
    Ba ró gheárr gur léim an bhean