School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

1. Tá timcheall trí gabha i Cathair Saidhbhín. Tugtar leas aineamhaca ortha súd. An gabha geal atá mar ainm ar duine amhain. Bhí a muinntir ina ngaibhne rómpa. Tá duine aca i mbun na sráide - gabha maith leis adeir siad. Tá sruthan maith uisce inaice a sheaintí. Tá ceann stáin ar a sheaintí leis, doras maith leathan árd cun na capaill dul isteach ann. Tá aon teallac amháin istig ann. Tá builg breág ann leis a shéideann an teine dho. Tá píopa ag teacht as a cliathán cun an teine do shéideadh.
    Bíonn úirlisí agus srl (?) aige. Cuireann sé crúidte fé capallaibh, agus asal leis. Deineann sé ceacda cun oibre, suic a cur ortha. Deineann sé brácaí leis. Deineann sé ráithiminí maite láidre leis. Deineann sé pichí móna, agus deineann sé sleagháin leis, Cuireann sé cosa fé corcán - "plaice" istig agus "plaiche" ar an dtaobh
    Séamus Mac Shéamuis Ó Donnchadha
    Seanchaí