School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

1. Ní bhíodh siopa go flúirseach in aon cor fadó bíodh a lán, ná fiche mile ón a céile go láidir fiche míle go mór mhór fé'n o tuaith. Ceannaigdís i sráideanna a bíodh fiche míle uatha. Bioís ag teacht, sagas siopadóirí ag teacht i dcrucaill agus carraidhe aca. Bhíodh said san ann díreach agus na daoine ag teacht amach. Uaireannta do bheadh beirt ann, duine ar gach taobh den geata, agus a chuid carraidhe féin aige.
    bféidir ná mbeadh an rud ceaona ag duine as dá mbeadh ag an nduine eile.
    Do bheadh saghas sóluistí ag duine amháin, agus ubhla as oráiste as "[?] súil' ag duine eile a deinidis féinig, agus a [?] aca san fós.
    Ní bíodh airgead go fluirseach an uair sin, cá bfagadh é, as iad damanta ag na tigearnaí talmhan, gan pingin acu tar éis an cíos tíre. Thabardais bféidir ceitre ba ar son capaill fado, no bfúair ar son asail mar ní raibh na capaill feinig aca san an uair.
        1. trade