School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

1. (continued from previous page)
    bhrig sin, dubhairt sé ná raghadh. Níor chorruig sé cos acht bhí sé ag féuchaint ar na daoine ag obair ar fuaid na tailimh i n-áit a raibh an fhairrge.
    Seadh pé radharc a thug sé thairis, bhí an óigbhean imthighthe, agus nuair d'féach sé amach airís bhí an talamh imthighthe agus an fairrge cómh fada isteach as dá raibh sí riamh.
    Bé Ár Maigdean Muire a bhí dá chur cuige sin, agus fear naomhtha gan dabht do beadh an fear ceadna.
  2. Cogadh na talmhan
    Bhí baintreach mná mar seo, agus í curtha amach ar taobh an bhóthair. Bhí cómhairle ann Domhnach amháin, agus bhí "{agent}" an tigearna talamhan ann, ina shuidhe inaice bhuird a bhí lár [!] an úrláir. Bhí an sagart paróiste ina shuidhe ag ceann an bhúird. Tháinig an tseanbhean isteach, agus an tairgead (cíos an tailimh) aici. Chuir sí an
    Séamus Mac Shéamuis Ó Donnchada
    Cahersiveen, Co. Kerry