School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

1. (continued from previous page)
    agus bhíodh prócaí aca go ragadh fircín ime. Sé an t-ím atá ceapaithe d'fircín ime ná ceitre fichid piúint. An té a tugann an taire ceart do beadh a chuid ime cómh "freiseála" as an cead lá a thog sé as an meidir é.
    Tugtar an bláthac do's an gamhna, agus ólann na daoine é leis, agus fliuchtar plúr le bláthach leis cun an taos a déanamh de.
  2. Sgéal i dtaobh bacac agus smearóid.
    Bhí bacac ina shuidhe cois na teine, agus é léigheamh leabhair. Bhí meadar i lár an úrlár lán de bhainne. gan deanamh inaoncor. Bhí an bhean amuigh ag crúdh na mba í féin as a clann. Tháinig bean des na cómharsana isteach a diarraidh spré teine.
    Bhí tobán uisce ar thaobh na cistíneach cun an tím a cur isteach ann nuair a bheadh an cuigeann déanta. Thóg sí an spré theine amach lei, agus déirig an bacac agus thóg sé spre as an dteine, agus chuir sé