School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

1. (continued from previous page)
    ceann annsan. Dimthig sé air, agus bhí sé ag cur de, agus oidhche amháin chonnaic sé solaisín thuas ar bárr chnuic. D'imhtig sé fé dhéin an soluis, agus cé bheadh istig, acht dá dúnáinin críona cois na teine. Dimthig sé isteach, agus tharraing sé suideachán cuige. Is ró geárr gur tháinig preabaire dfear óg isteach, agus caora breágh ramhair aige. Mharbh sé an caora, agus chuir sé píosa ar an ngríosaig. Nuair a bhí an píosa rósta mionnaig sé í chómh min le tobac agus fuair sé dhá pláta agus choinnig sé le spiúin é leo. Nuair a bhí sé ullamh thug sé píosa do'n stroinsear agus dith sé feín píosa Diarraidh an bráthar de cad é an slighe beatha a bhí aige. Dubhairt sé gur gaduidhe do beadh é. Bhí sé cun dul a diarraidh an sagairt mar bhí an bheirt ag fágail bháis D'ullumhuig an sagairt iad agus fuaireadar bás annsan. Nuair a bhíodar curtha dubhairt an bráthair leis bailiu leis féin do féinig as an áit. Thug sé ámhar airgid do. Dimtig an bráthar abhaile go dtí an Pápa a bhí ag tsiúil ag an bpápa go deo leis. Seadh do dhinnis amach do ceisteanna. Do dheineas, adubhairt an bráthar Ní dheanfá amach inaoncor iad mar a mbeadh a bhí an éagcóir cugat. D'ibhrig sé na daoine a dhein an spiaracht, agus coimeád sé feín mar mháigistir ar na bráthraibh eile. Bé Dia a réidtheach amach na ceisteanna do [?]
    AT0756B: The Devil's Contract