School: An Corrán/Currane (roll number 16295)

An Corrán, Co. Mayo
Mícheál P. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 36_043

The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 36_043

1. Sgéalta grinn.
    1. Bhí sean ceannuighe ag dul tart fado, ag tarraidh déirce. Tháinig se isteach go dtí teach, agus bhí béadh dhá réidhteach ann. Bhí gé bruithte ann cuireadh chuig bíadh e. Iarradh air an gé a rann. Se’n caoi ar rann sé an gé. An ceann do ceann an tíghe, an sgiathán cliath da beann an cos deas don chomharsán, agus an conabla do strainseara. Dubhairt an fear go mba chomhair dó an gé a rann go [cochra]? márbh binn rann ar bith.
    2. “Cuiread amach mé féin le casadh an t-sughain” Bhí sean fear ag dul thart fadó shoin agus tháinig sé isteach go teach nach raibh ann acht bean agus a inghin. D’iarr sé déirce acht nior tugadh tada dó mar bhí siad bocht. Shuidhe sé síos go dána ag caiteamh a phíopa gan cioma mar bith ar imteacht. Ar dureadh d’fhiafhruigh an sean bean
    Cáit Ní Chaithlín
    Cnoc na Ceasach, Co. Mayo