School: Cill Ainbhthin (roll number 14591)

Killannin, Co. Galway
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. 1) Bhí fear i Gort na gCruach fadó dar b'ainm Micheál Ó Dála. Do bhí sé ag ceannacht iasg i nGaillimh agus is minic do shiubhal se go dí an Clochán leis na héisg seo a dhíol agus ní bhfuigheadh sé ach cúpla pighne sochar ortha.
    2) Tá fear i Ros Cathail darbh ainm Aindréis Breathnach agus ba mhaith an snámhaidhe a bhí ann; nuair a bhí sé óg. La amháin bhí sé ag snámh in abhainn an Rosa nuair a chonnaich sé Seán O Conasta ag báthadh ins an abhainn agus do shábhail Aindréis é.
    3) Fadó ó shoin do bhí fear i nDún agus an t-ainm a bhí air na Seán Ó Maolidhg do bhí go han- bhocht ar fad. DO bhí sé amuigh gach maidin roimh cárr an posta ag iarraidh airgid a fhágháíl.

4) Tá Liam Seoige ina comhnuidhe in Feabhair agus nuair a bhí sé óg bhí sé indhon rith go Mághcuilinn agus abhaile aris agus ní bhéad aon tuirse air chomh mhaith is nár rith sé cuir ar bith.
    5) Tá fear eile in a chomhnuidhe i nDún agus an t-ainm a bhí air Seán Breathnach, agus do bhí sé indhon leath bharaile a thóg suas ina lámhaibh agus é chur suas ar
    Eibhlín Ní Allmhuráin
    Rosscahill, Co. Galway