School: Cill Ainbhthin (roll number 14591)

Killannin, Co. Galway
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. Bhí fear in a chomnuidhe i bPolach, Ros Cathail Co na Gaillimhe sgó b liadhain ó shoin no mar sin. Séamus Ó Laidhigh ab (?) dó agus do chum sé trí nó ceathar do phíosa filidheachta. Chúm sé dhá ceann ag moladh Máírtíní na Rósa agus chúm sé ceann eile faoi Cluiche Peile a bhí sios san Rosa idir Muinntear Cill Abhthen agus Muinntear Uachtar Árd. Bhí an lá ag fuireann Cillabhthen agus d'ainmnigh sé na fir do bfhearr a bhí ar thaobh Cillainbthen. Do chúm sé amhrán eile ag moladh fear a bhí ag seinm ceol ar an "bhidhlín." Tá na h-amhráin sin ag cuid de na sean-feara atá beo fós.
    Bhí fear de mhuinntear Ó h-Eidhean in a chomhnuidhe in Fheabhar, Ros Cathail, Co na Gaillimhe agus do chúm sé dán deás faoi "Loch Coirib.Costaí Breaghtha Loch Coirib a thug sé ar an dán. Tá mé ag ceapadh go bhfuil sé beo in Americá fós.
    Chúm Diarmuid O Maolán as Polach, Ros Cathail Co na Gaillimhe dán i nGaedhilge ag moladh "Teac na Rosa ach chúr sé cúpla focal béarla isteach ann.
    Tá fear in a chomnuidhe i bPolach fós
      1. poetry