School: Cill Ainbhthin (roll number 14591)

Killannin, Co. Galway
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. An Girrfhiadh:- Tá dath liath ar an n-girrfhiad. Níl mórán acab insan áit seo anois mar marbhuigheann na daoine iad le guna nó le con. Tá leigheas an-mhaith i gcraiceann an girrfhiadh i gcorr-ghearra. Comnhuigheann sé í leabad bhig sa bhfraoch ar a dtugtar leabadh dearg tugann sé ceithre nó cúig léimneacha fada timcheall cúig slata ar faid ar fhaitchíos go n-geobhadh (na) daoine a lorg nuair a bhíonns sneachta ann. Nuair a bhíonns girrfhiadh óga acab fágann siad ceann annseo agus ceann annsúd ar fhaitchios go n-geobhad rud ar bith amach iad mar dá mbéadh siad uilig in einfeacht bhéadh siad uilg marbh. Tá séan-chríona ar an mbealach sin. Nuair a bhíonns an chú in a dhiaidh nitheann sé isteach idir caoire nó rud ar bith a bhfeiceadh sé roimhe sa gcaoi go gcuireadh sé an chú amuigh agus rachadh sé féin i bhfolach air.
    An Easóg:- Rud an-chontabhartach is eadh an easóg. Deirtear nach ceart bada leo cor ar bith, is shiubhalann, mar tá nimh iontab. Deirtear freisin rud ar bith a shiubhalann sé treasna air nach n-déanann sé aon mhaith go deo. Marbhuigheann sé
    Máire Ní Uigínn
    Doon, Co. Galway