School: Cill Ainbhthin (roll number 14591)

Killannin, Co. Galway
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. Tá mé in mo chomhnuidhe í gGort-na- gCruach agus í bparáiste Cill Ainbthen agus i mbarustacht Mágh Chuillin. Tá naoí dtíghthe í nGort na gCruach ach bhí timcheall sgór go leith ann timcheall fiche bliadhain ó shoin. Bhí cúig teach san sráid a bhfuil muidne in ár gcomhnuidhe anois. Ta go leor dothrachais fágtha ann fós agus binn tíghthe. Tughadh Gort na gCruach air mar bhéadh go leor crúachaí amuigh ins na garanntaí ag na daoine fadó. Is í nDoire na Gaillimhe atá paráiste Cill Ainbhthen ach fadó is í nDioire an Túan a bhí sé. Cuaidh cuid mhait daoine go Meiriocha as Gort-na-gCruach fadó agus nuair a d'imtigh siad thuir na tíghthe a bhí aca. Tíghthe cinn tuighe a bhí an ar fad fadó ach le cúpla bliadhain anúas trí cnn leacrachaí slinne. Breathnach agus Mac Donnchdha an t-ainm is coithcianta ann. Níl coill ar bith ann ach tá go leor sgeachaí ann. Níl ann ach loch amháin agus sé an t-ainm ata air Loch an Eibhéal. Tá ceathrar ór cionn trí sgór go leith ann agus sé an tainm atá ortha:- Padhraigh OFathaigh, Padraig O Fgíobhtha, Bean í Suilliabhain, agus Mairtín I Duibhin. Tá siad indhon sgealta breagh a innseacht í
    Gortnagroagh, Co. Galway
    Bríghid Breathnach