School: Cill Ainbhthin (roll number 14591)

Killannin, Co. Galway
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. Bhí go leor ceardcha timcheall na h-áite seo fado deirtear. Do bhí Ceardcha ins an áit a bhfuil an halla anois agus is é Eamonn Ó Laidhigh a bhí ina ghabha ann. Do chomhnuidh Réamonn O Láidhigh i nGort na gCruac agus ba iad gaibhne a muinntir roimhe. Ní thagadh sé abhaile chor ar bith cuid de na oidhche ach theigheadh sé a codhlad ins an gceardcha. Tá garraidhe ins an áit sin anois agus tugtar Garraidh na Ceardhcan air. Do bhí ghabha an-láidir ina chomnuidhe í nDún fadó agus bhí sé indhon cruadh a déanamh agus láidhe a déanamh as. Ins na laetheannta sin ní bhiodh aca ach láidhe déanta as cruadh agus bhiodh siad comh trom is nár fhead ar bith obair anois leis.
    Eibhlín Ní Allmhuráin
    Ros Cathail