School: Cill Ainbhthin (roll number 14591)

Killannin, Co. Galway
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. (continued from previous page)
    náiridhe é, mar sé an molt sin an domhan, act tá cúmacht ag an mbás ar an domhain agus sé an cat an bás, agus a Ghoil, is tusa an fear is láidre sá Domhan mar bhain tú corr as an Domhain, "Annsin bhuail an sean-fhear a dhá bhois lé ceile, agus tháinig beirt searbhainte, Dúbhairt sé leobh béile maith a ghléasadh do na Fianna. Rinneadar amhlaidh agus súidhe na Fianna cun bhuird. Nuair a bhí sáith ithte agus ólta aca de caorfeoil muicfheoil, mairtfheoil agus fíon, thóg an bheirt bhan an t-éadach cláir agus d'imthigh síad as raidhairch.
    Bríghid Ní Chonghaola
    Polach,
    Ros Cathail
  2. Tar-éís d'Oisín teacht ó Thír na n-Óg bhí Naomh Pádhraic ag iarraidh teampaill a dheanamh agus an méid a dheannadh sé san ó leagfaí san oidhche é agus dubhairt Oisín, dá dtugadh sé a neart arais dó go ndéanfadh sé fairiú air. Thosaigh Padhraic ag guidhe agus fuair Oisín a neart arais. Thug siad an claidheamh dhó agus d'fhan sé annsin ag fairiú air go dtáinic oll-phéíst agus dob'é an t-oll-phéíst sin a bhíodh ag
    Máire Bhreathnach
    Doon, Co. Galway