School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

1. Is gnáth leis an ngáoith bheith aníar nó anoir aindheas, ar theacht droch-aimsire. Bhíonn cómhairthe fé leith le feiscint go minic leis. Seanchas an gháóth, bhíónn saghas feasa ag na h-ainmhidhte agus bíonn síad go neamh-shuaimhneasach agus go neamh stúideartha roimh stoirm. Ní chorruigheann an chat ó'n lúaithe, agus bíonn an-chion ag an gadhar ar an dteine leis, agus bíonn gach re-scheamh ag an gcat is an ngadhar ar a chéile. Bíonn na h-éin gan sos ar theacht droch h-aimsire agus bíonn na gheallamháin ag eitilt go h-íseal. Braitheann na daoine aosta sóínséail san aimsir leis, mar bíonn na dathacha á dtráochadh. Bíonn na sean-cnámh ana píanthamhail agus bíonn ana chnáímhseáíl aca. Ní h-aon iongnadh ná thaithnígheann droch aimsir leó agus is ró-mhinic a críochnuigehann sé cuid aca ar fad.
  2. Día a dhein an domhan an grian agus an gealach, is breágh é solas na gréine. Níl aon nídh níos compórdaí ná lá gréine, rud eile tá sé úsáideach dúinn. Núair bhíonn an aimsear fliuch ag teacht bíonn babhaisín mór tímhceall air is bíonn croc bán air is an spéir dubh le scamall
    Máire Ní Curráin
    Kells, Co. Kerry