School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

1. (continued from previous page)
    cheann. Ós na Ródaibh dob'eadh í acht go h-áirrithint dó connaic sí breach san suice san dtobar mar bhí sé an-naomhtha. Deirtear gur duine éigin beannuighthe a cíonn an breach. Tá ceann aca inaice Tráighlí ar a dtugtar Tobar na Molt ag ceann aca i Craobh Dearg.
  2. Bhí sean-nós ag na daoine fadó téighidís in gach tobar go raibh chúnlach ag fás inaice leis mar cheapadar go raibh leigheas innte. Fadó bhí srutháinín beag ag rith fé talamh i gCúanuna is bhí fear bocht na cómhnaidhe inaice leis. Ní raibh na súile ró-mhaith aige. Is lá amháin do cuimil sé an t-uisge le na shuile is tar éis cúpla seachtmain na dhiaidh sin bhí an galar imidhthe, is deireann na sean-daoine ríamh ó shoin go bhfuil leigheas ins an tobar sin Glaise Chúmhra ([?]) do's na suilibh mar tá alán scéalta mar geall ar an dtobar sin ag na daoine aosta. Is úaireannta bíonn acrann mór aca mar gheall air.
    Is anois tugann na daoine turas ann. Nuair bíonn pían éigin na shúile aca. Nuair a teighid ann tugann síad trí turasanna mór thímceall an tobair is deireann síad an Coróin Mhuire gach úair. Fágann
    Máire Ní Curráin
    Roads, Co. Kerry