School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

1. San bhfeirm atá sa bhaile tá alán ainmidhthe, eadhon, ba, gamhna, caoire, capall cearca is sicíní.
    Tá cúig ba againn nílid beartha fós, ach tá súil agam go mbeid roimh mí. Tá trí gamhna againn colain iseadh íad, sé sin bliain amháin d'aois. Tá suas le dachad caoire againn tá an urmhór díobh san, san gcnoc act tá oct gcaoirig díobh thíos ar an dtalamh íeal mar tá uain óga aca. An capall atá againn níl sí ró mhór ac mar sin féin tá sí mór ár ndóthain duinne mar ní'l breis oibre againn le déanamh de. Tá cart agus tob-cart againn leis. Núair a bhíonn uainn, úalaighe tromha a tharrac, is san cart a tearrangaímíd íad, agus núair a bhímíd ag dul go dtí an t-Aifreann no go dí an chathair, is san tob-cart a théíghimíd ann.
    Níl scata mór cearca na sicíní againn acht bíonn uibhe ár ndóthain again i gcómhnaidhe. Bíonn na ba ceangailte san cró gach oidhce, acht i gcúpla seactmaine eile, leogfaidmíd amac íad. Le slabhraí a ceanglaimíd íad san chró.
    Úna Ní Loinghsigh
    Kells, Co. Kerry