School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

1. (continued from previous page)
    na cúig curcáin mhóra prátaí agus an croiceann ortha. Do deánfadh an méid sin biadh coighchidhse do Sheán. In dhiaidh sin cuaidh sé féin agus a bhean agus beirt inghean go Learpholl agus bhí tig bhreág aige ann. Bhí fear láidir eile ins na Ródaibh darbh ainm Pádraigh Ó Cobthaig ach tá sé beó fós; an "Yank" a tugtar air mar bhí sé in America leis a dhearbrathár dob fhédir leis cúig ceád meadhchaint do thógáil dob é an fear ba láidre in America an uair sin. I Boston do bhíodh sé san tigh a marbhuightear beithidheagh, ceathramhadh do beithidhigh (?) dob eadh an meadhchaint.
  2. Fadó tháinig fear ó Corchaig go dtí paróiste na Dromoda; maíghistir rinnce dob eadh é is gach Domhnch taréis Aifrinn do bhíodh rinnce acha ag barra na h-Aoine. Tráthnóna amháin thaínig cailín óg deas go dtí an aít; nuair a chonnaic an Mháighistir rinnce an chailín deas óg thuit sé in ghrád leí is dealluigheadhar le céile gur sroiseadh abha na h-Aoine. Bhí muinntir an chailín na dhiaidh. Ach nuair a srois sé an abha níor bhféidir leis siubhal treasna mar bhí sé ro-dhoimhin ar fad. Thug sé léim amháin is níor stad sé gur sheas sé slán ar an mbruach eile. Acht dá mbeireadh na daoine air is dóca go dtógaidís a bheatha. Fear an-láidir dob eadh
    Máire Ní Curráin
    Roads, Co. Kerry