School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

1. (continued from previous page)
    rudaí lúachmhar a bhí againn i bhfolach ins an ngleann úd agus go bráth arís ní bhfaighidh aoinne íad. Le na linn sin do tháinig an bhás na thímcheall agus scúáb sé leis ceann de taoisig Éireann. Go dtí an lae indhiu ní bhfúair aoinne é agus is dócha ná bhfaighidh aoinne é leis.
    "Is fearr púnt id' phóca ná ciste óir i bhfolach"
  2. Is fada atá sé ráidhte tímcheall na h-áite seo go bhfuil sgiollaod (sin corcán beag) óir i bhfolach i bpoll éigin ins na coilltibh atá tímcheall Tigh Mhóir na gCeall. Seo fáth an scéil:-

Tímcheall céád agus fiche blíadhain ó shoin, bhí an Tíghearna Talmhan Ristéard Blenerthaset agus a líon tíghe na gcómhnaídhe sa Tigh Mhóir. Aon oidhche amháin sa gheimhreadh nuair éirig easaontas éigean idir é féin agus a chéile mar gheall ar cúrsaí airgid. Do labhradar go h-árd le na chéile agus bhí eagla ar na serbhísigh go leanfhadh na buillí an droch-aighneas acht níor dhein mar do bhailibh sé féin leis go h-obann agus go feargach go dtí a sheómra. D'fhan sí féin mar a raibh sí ar feadh tamaill mhaith taréis órdú do thabhairt d'on mhaor agus
    Seán Ó Murchadha
    Kells, Co. Kerry