School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

1. Is mó saghas duine a théíghean ó áít go h-áit san tSamradh. Téigeann na tínncéirí, na bachaig, agus alán dáoine eile. Téígheann an cuid is mó díobh súd go dtí's na tighte ar táóbh na bhóithre. Uaireannta bionn rudaí beaga á ndíol acha. Bhíonn pictiúirí deasa, paidiríní ag a cuid acha, agus bhionn ádraiste búaird ag cuid eile aca. Ag lorg déirce is mó a bhíonn na bacaig. Bíonn capaill a's cairteanna ag na tínncéirí agus uaireannta bíonn saghas tighte acha agus is féidir leó íad a tabhairt ó áit go h-áit leis na capaill.
    Codluigheann síad ar táobh na bhoítre, acht ag na bachaig ní bhíonn aon futhain acha acht nuair a bheadh an oidhche ag teacht dul ó thigh go tig feáchaint a tabhairidís foithin i gcomhair na h-oidhce do. Bhíonn saóghal níos cruaidhe aca súd ná mar a bíonn ag na tínnceírí.
      1. people by social grouping
    Pádruig Ó Conaill