School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Kells, Co. Kerry

pearsa - will of God
    Dítheoíg - sweep
    Díomas = angry
    Feich Leathanach 48 + 49
  2. Tá alán fothraca agus liosanna mór thimpeall na háite seo go mór mhór ins Ródaibh. Sé fé ndeara na liosanna agus na fothraca san ná aimsear an gorta 1847, d'imtigh na daoine a bhí ins na tigthe san go Meiricá, agus níl ann acht rían a dtigthe anois ar a dtugtar liosanna.
    Tá fothrac in aice le "Chúas a TeamPaill" agus go deimhin is brónac an radharc é. tá úaig cómh chómhgarach don fhothrach san agus a bhíonn tigh an bhainne cois tigh fheirmeóra.
    Fadó tháínig muinntear 'Webb' cun cómhnaide annsúd, acht an céad oidhche do chúaladar tóir mór agus ologón trúaghmhéileac ag teacht ón úaig. Ámhthach bí cailín óg darbh ainm Máire ann agus cúaidh sí agfeácaint cad a bhí ann. Níor connaic (N'feaca) sí faic acht mó brón do cailleadh an cailín bocht go lúgha (luath) na dhíaidh san "go mdéan- faidh Dia trócaire ar a h-anam.
    Úna Ní Láoinsigh
    Kells, Co. Kerry