School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

1. Nách ait na saghas tighthe a bhí ann fadó. Ní raibh aon seimné ionnta ach poll mór ar díon an tíghe cun an deatach a leogaint amach. Ní raibh aon gloine aca an uair sin agus dá bhrí sin ní raibh ach málaí cun na fuinneóa a dhúnadh. Ins gach sean-tigh bhí túirne agusba bhréagh leat bheith ag féachaint ar na sean mná ag sníómh ag cárdáíl no ag cniotáil.
    Tuighe a bhíodh mar díon ar na tighthe fadó agus fallaí cré nó bogach a bhí ann. Bhí an doras go h-íeal agus é déanta as giumhaise. As giumhaise leis a bhí na troscáin déanta, an dresser, an bórd, an leabhaidh, na cataoireacha agus an túirne go minich.
      1. poetry
        1. buildings