School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

1. Na Fínníní.
    Bhí cumann na bhfínníní ar siubhal in Éireann agus in a merica sa bhlian 1867 agus is mó amhrán a dheineadh na thaobh bhí na fínníní ar siubhal mór thémcheall na h-aíte seo leis, i bfaill mór, agus sara i bhfad bhí an cumann beag ag méadúghadh agus sar ag dul ar aghaidh go tapaidh. Acht do dhein inghean do gárda cósca na cealla spíaract ortha uair amháin agus cun an scéal a dhéanamh níos measa do scríobh sí go Cill Aírne go dtí na príomh oifigí cun fhios a cuir ortha mar geall ar an cumann a bhí annso agus an scrios a dheineadar.
    Dob é sin deire le cumann na bfínníní na h-áite seo, mar bhí spíaraithe rómpa ins gac áit.
    Do díbhrigeadh cuid aca go dtí an Astráil agus go dtí tíortha eile char lear. Cheann doíbh cuireadh go dtí an Astráil a b'eadh Ó góilín ós na Cealla agus nuair bhí sé aosta bhí sé ag iarraidh teact ar n-ais arís ach níor tugadh an cead do, agus cúpla blíain na dhiaidh sin nuair a bhí an fear bocht ag fághail bháis do cuir sé úaireadán agus crios breágh a bhí aige san airm trí phoist go dtí a mhuinntir agus dob' é sin an leitir deirneach a fúaireadar ón díbeartach boct úb mar caillleadh é go luath na dhiaidh sin "go ndéanfaidh Dia trócaire air".
      1. people
    Úna Ní Loingsigh