School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

1. (continued from previous page)
    iarracht, lúbaire lúghmhar dob eadh an Corcuigheach ach mar b'eadh féin do chaill sé a ghreim ar an gcailín agus d'éaluigh sí sin léithe go h-áthasach malluithe. (?)
    "Imthig leat anois a chladhaire mí-náireach malluithe."
    "Gan díoghailt an eadh" arsan ropaire agus cómh tapaidh le splannc do sciob sé scian cúbach as a phóca agus do mheas sé i oibriú ach má dhein do chuir Donchadha le chleas-claidhmhe bataidh treasna an bhóthair í agus leis an dtríomhadh bhuille do thuit sé treasaithe, gearrtha ó cluas go smeigín
    "A bhfuilir sásta fós."
    "Ó táim agus níor ceapas go raibh fear in Ioctar na h-Éireann d'féadfadh an íde a thabhairt orm mar mbé, Donchadha Ciotach é sin."
    "Sé díreach, agus féach ná tagadh do casán treasna orm-sa go bráth airís, bailig leat."
    Do bhailig agus d'árduig Donchadha an scian abhaile go dtí an Cappamhóir mar a raibh sí go dtí lá a bháis agus n'feadar a bhfuil sí ann fós. Is mó gníomh agus gaisce nách é do dhein Donchadha. Nar léim sé poll beannuighthe glan ón dtalamh.
    Bádóir bríoghmhar, glic, tuisceanamhail, leis dob eadh é. Is minic a theastuig a chabhair is a chongnamh ó na h-íascairí eile agus níor chuadar riamh a ndísc ortha ach sa deire thiar thall ba dhóbair go mbáidhfí é agus seo mar thárlaidh.
    Lá mór stoirme sa gheimreadh do thiomáin an ghaoth long raice i gcoinibh na faille ar an dtaobh thiar do Carraig an Ocrais. Bhí alán daoine ós a chionn ag faire uirthi agus Donchadha na measc. Nuair bhí an suaill á luaschadh, do théiceadh an crann seóil geabhad leis in achrann don
    Seán Ó Murchadha
    Kells, Co. Kerry