School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

saighdiúirí don creideamh.
    Bhí buachaill ann dárbh ainm Pádraig Ó Brútan agus col ceathar aige dárbh ainm Séan. Do dheineadar suas an plean na slait a ghoid a bhí tímcheall an "Lodge" agus do dheineadar é sin san oidhche agus do chuireadar i bhfolach íad i gcumar. D'eirig an tóir lá an na bháireach agus bhí na gardaí cósta amach ag cuardach na Ródaibh féachaint a bhfaghaidís na maidí. Dubhairt duine éigin gur ins na Ródaibh a bhí na gadaidthe agus dubhairt duine eile gur ins an cumar a bhí na slait. Tháinig scannradh ar an mbeirt annsan agus cuaidh Pádraig go h-America. Oidhche amháin d'eirig sé agus do cur sé dhá culaith air agus soir leis fé dhéin na luinge. Bhí tig bréagh aige ann agus bhí sé saidhbhir agus tá a shíol ann fós. Bhí cúirt ag Seán a bhí sa bhaile agus d'eirig go maith leis. Duine éigin a scéith ortha ach bhí aithreachas air na dhiaidh. In aimsear an Gorta bhí droc saoghal acha leis raghaidís amach ins an ithearach le rann féacaint a bhfaghaidí aon chriochán.
    Tomás Ó Mhuircheartaigh
    Kells, Co. Kerry