School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

1. Dá bodógín atá againn sa bhaile Leithínac is Smólac a tugaimíd ortha. Ó Acha Tiobrid a tháinig Smólac. Do ceannuigheamhar í ó fear dárb ainm Míceál Ó Conchúbhar. Is ó fear ó Neidín a ceannuigheamar Leithínac is níl aon aithne agam air. Bó ana mhaith iseadh Leithínac bíonn bucéid mór bainne aiche is coimeádann sí bainne suas le trí mhí roimh tórmaig. Tá morán piseóga ag gabhhail le ba ins na h-áiteanna seo. Fadó bhí fear ins na Ródaibh is ní raibh aon rath ar na buaibh aige. Lá amháin fuair ceann do's na buaibh bás. "Ta's agam cad a déanfaimíd as so amac" ars' an bean. An céad bó a ceannuigimíd coimeádaimíd an tead a bhead uirthi. Seadh cuaidh sé go dtí an t-aonach is ceannuig sé bó is thug sé an téad leis.
    Nuair a tháinig sé abhaile cuir an bean an téad i gcoimeád in-áirde ar an locta. Nuair bhí a mhac seact mbliadhna d'aois cuaidh sé ináirde ag scaoileádh na téada. Ní dubairt an bean focal ach suas leí agus fuair an garsún sgannradh maith.
    Máire Ní Curráin
    Roads, Co. Kerry