School: Cill Ainbhthin (roll number 14591)

Cill Aithnín, Co. na Gaillimhe
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. (continued from previous page)
    ó shoin. Ar maidin timcheall na h-uair a bhí na daoine ag éirighe, chuala siad torann uatbhasach ag teacht in-gar dóibh. Dhún siad na dóirsí agus ba ghearr go raibh bunn gach tighe sguabhtha chun bealaigh, acht aon teach amháin. B'é sin an gála ba mhó a dairigheadar ó shoin. Cheap siad gur sídeoga a bhí ann.
    Bhí gála aisteach eile i Leamchoill Mágh Chuillin, Co. na Gaillimhe.
    Bí fear ag cruinniú feir lá, agus nuair a bí sé cruinnighthe aige; d'éirigh gála agus sguab sé an féar soir thar na cnuic. Níor factash amairch ó shoin air.
    Bhí an bháisteach ba mhó dá raibh ann sep, againn sa mbliadain 1902. Rinne sé go leor díoghbhala do na barra. Bhain sé an sgraith de Cnoc na Leice, Ceatramn- dTola, Uachtar Árd, agus b'shin é an fáth a tugadh Cnoc na Leice ar ar an hcnuic sin, B'shin é an bháisteach ba mhó, le cuimne saoghail an duine si sine san áit.
    Sa mblaidain 1933 bhí tóirneach agus teinntreach an-mhór againn.
    1. próisis agus feiniméin