School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. (continued from previous page)
    Geochán, agus an lá ag breacadh agus chuireadar annsan é, agus bhí an t-ór i líne díreach leis an long a bhí sa chuan agus an Sgeilg.
    Nuair a chuadar airís chun é d'feiscint fuaireadar amach go raibh an long imthighthe, agus ní rabhadar ábalta ar é do dheanamh amach, agus is dócha go bhfuil sé ann fós.
    B'é sin an rud cheart a thárla dóibh mar throideadar nuair a bhí sé acu.
    Sgéalaidhe:- Muiris Ó Conchubhar, Currach Mór
  2. Bhí bean na cómhnaidhe i bFíadhach Meadhon uair amháin agus bhí taidhreamh aice oidhche amháín go raibh ciste óir i bfolach i gcnoc Baile na Mánach. Dúbhairt sí lena mac dul go dtí an áit le cómharsa eile, acht níór chuaidh siad mar ní raibh fhios acu cá raibh an áit.
    Dúbhairt sí go raibh trí comharthaí aice féin ar an áit, go gcídhfá trí cuanta uaidh, an áit a sheasann an buadhsaín agus go raibh trí leath phinghne ar an dtalamh ós a chionn.
    Brighid Ní Chúipéar
    Tinnies Lower East, Co. Kerry