School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. (continued from previous page)
    go bhfuil sé chómh teann san go dúbhairt duine éiginn go mbeidh sé ann fhaid is a bheadh Teinnibh mar ainm ar an gceanntar fé.
    Sgéalaidhe: Máire Ní Chonaill, Currach Beag
    Sgríobhnoir: Sorca Ní Chúipéir, Teinnibh
  2. Baile Fearann atá suidhte ar an dtaobh theas de Oileán Dairbhre is eadh "Currach Mór".
    Deirtear gur thugadh an ainm air toisc go bhfuil mórán tailimh boicht ann, agus go bhfuil alan de fé portaighthe.
    Tá áit ar an dtaobh theas de go dtugar air "Carraig Liath". Tá páirc in-aice leis go dtugtar air "Gort Liath".
    Deirtear go raibh sagart an le linn (?) na bPéin Dlíghthe. Liath do'b ainm dó agus do léigheadh sé Aifreann ar an gcarraig sin, agus sin é an fáth go dtugtar "Carraig Liath" air.
    Bhí long ag dul go dtí Americá uair amháin agus do bhriseadh í ar an bFairrge Mhoir, agus do chailleadh alán de's na máirnéalachaibh, agus tháinig ceann aca isteach leis an dtaoide
    Coarha More, Co. Kerry
    Eibhlín Ní Loingsigh