School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

bhí fhios ag na daoine ná raibh acht an t-aon leanbh aici, agus ní fuair sí a thuille mine.
    Annsan bhí an bheirt acu ana lag leis an ocras, agus tar éis tamaill fuair siad bás, agus do chuir na cómharsain iad. Deireadh na daoine gur maith an rud gur thóg an bás iad, agus gan iad a bheith ciapaithe cráidhte ag an saoghal seo ag lorg píosa bídh annso agus annsúd.
  2. Bhí fear agus bean ann in aimsir an Ghorta Mhóir agus bhí aon duine déag de chlann aca agus an lá so ní raibh le n-ithe aca chun breicfeasta acht chíste mine agus mar sin ní raibh acht píosa beag ag gach duine aca agus ní raibh aon mhin ná plúr le teacht go dtí lá ar na mháireach nó cúpla lá in a dhiaidh sin.
    Ní raibh gráine de aon rud sa tigh aca agus mar sin ní raibh súil aca le haon rud le n-ithe go maidin an lae amáirigh.
    Bhíodar díreach chun suidhe síos chun a mbreicfeasta nuair a bhuaileadh cnag ar an
    Eibhlís Ní Loingsigh