School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. Fadó nuair ná raibh acu acht báidíní beaga do bhádhadh morán acu, agus tá mórán sgéalta ann mar gheall ar an loingeas a chailleadh agus ceann díobh iseadh an ceann seo a leanas.
    Bhí daoine ag siúbhal tímcheall Ceann Brí lá amháin. Bhí an ghaoth ag eiríghe na anaithe agus chonnaic siad long mór á séide leis an ngaoith agus bhí fhios acu go raibh rud éigin bun ós cionn leis.
    Chuadar abhaile agus fuaireadar báidín iasgaigh agus chuadar amach arís ach tar éis tamaill do stop cuid acu agus níor chuaidh ach ceathrar amach.
    Chuadar amach 'san bFairrge Mór chomh fada leis an Sceilg, agus fuaireadar an long annsan.
    Chuaidh beirt acu isteach sa long le téid a bhí ag sileadh ó’n a bharr, feuchaint a raibh aoinne istigh ach ní raibh ann ach madra mór donn a bhí ag amhstraigh mar bhí gach aoinne eile caillte. Ní raibh an bheirt ábalta ar teacht as an long in aon chor.
    Chuaidh an bheirt eile abhaile agus fuaireadar long eile agus chuadar amach arís. Ar feadh na h-aimsire sin bhí an long á
    Eibhlís Ní Loingsigh
    Coarha More, Co. Kerry