School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. Bhí fear na chómhnaidhe I gCurrach Mór fadó. Lá amháin deirigh sé breóidhte agus bhí sé go h-ana old agus bhí bean friotháltha á bhfeighil.
    An air sin bhí cara aige i mBaile na Mánach agus taréis libre an las dúbhairt sé go raghadh sé chun féáchaint conus a bhí an fear bhreóídhte acht go raibh sé  ró thuirseach. I rigt na h-oidhche dúbhairt dine éigin leis dul go dtí tigh an fhir bhreóídhte agus ní dúbhairt sé aon rud mar bhí eagla air.
    An oidhce na dhiaidh sin bhí sé chun dul go dtí an fear breóidhte acht ní raibh aoinne ag dul leis.
    I with na h-oidhche thánaig an ghlaodhach chéadhna agus bhí sé chun dul nuair dúbhairt guth éigin 'Fan annsan a Spadalach is déanaimíd féin é.' Nuair a chualaidh an fear é sin d'fan sé annsan. Ar maidin nuair a bhí an bean friothálta ag tabhairt díghe bhainne don befara bhreóídhte bhí cuma seamróíge ins an mbainne agus d'féách sí air agus do thug sí don bfear é agus ó'n lá san amach bhí an fear ag dul i bfeabhas.
    An air sin bhí morn leigheasanna Acadias ar nós na cinn seo an frog chun teinneas fiachal, tanga an sionnaigh, an cupóg chun dóíghteán, an slán-reas chun fairtiní agus mórán eile.

Caitlín Ní Mhurcadha
    Currach Mór