School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

duibhgeán fairrge.
    Taréis sé seachtmhaine do thánaig trí dá gcorpaibh i dtír i Beiginnis acht níor thánaig an chuid eile díobh in aonchor. Bféidir gur thánadar san i dtír in áit éigint eile leis acht níor chualadh aoinne é agus ní bheidh fhios ag aoinne leis go dtí go sgarfadh an muir leis na marbh.
  2. Tímpeall leath chéad blian ó shoin, tháinig gála mhór. Do scuabhadh an áit ar fad idir talamh agus muir. Do bhíodh furmhór de’s na daoine ag obair sa chraól slinne an uair sin agus do théigheadh na cailíní óga le’n a gcuid bídh ar maidin.
    An maidin tar éis an ghála bhíodar ag dul tréasna thar Mhullach, nuair a chonnacadar an long amuigh san bhfairrge, agus mí chrot uirthe. Innsadar do oibrídhe na Gcumhplácha é agus do chuadar síar go dtí bhárr na coille. D’féachadar amach ar an mbád agus bhí sí go léir briste ó cheann ceann. Do chonacadar an long na conablach gan crann gan seól.
    Cáit Ní Murchadha
    Chapeltown, Co. Kerry