School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. Tímhcheall céad blian ó thoin bhí beirt fhear in a gcómhnaidhe san oileán seo agus bhíodar ana mhaith chun ráis agus bhíodh siad ag dul go dtí áiteanna eile ag rás i gcoinnibh daoine eile.
    Bhí beirt fhear i mBaile na Sgealg aghus dúbharadar leis an mbeirt eile teacht amach chun rás leó. Maidean Domhnaig chuadar amach go dtí an Poinnte agus siúbhaladar go dtí Baile na Sgealg agus nuair a chuadar ann bhíodar ró tuirseach chun ráis. Lá ar na mhaireach do dheineadar an rás agus bhuadar ar an mbeirt eile agus tímcheall a sé a chlog an oidhche sin thánadar abhaile.
    Thánadar chómh fada leis an gCaladh agus fuaireadar bád ó fear darb ainm Seán Ó Suilliobháin chun teacht abhaile. Do bhriseadh an bad i gcoinnib na bfaighiltreacha mar bhí sé ana dhorcha agus ní rabhadar ábalta ar leath slait rómpa d'feiscint. Do bháthadh ceann díobh agus d'eirigh leis an bfear eile teacht saor agus ón lá san go dtí an lá fuair sé bás níor chuaid sé ag rás le haoinnel
    Sgéalaidhe:- Padraig Ó Suilliobhain, Baile an tSeipeil
    Eibhlín Ní Donnchadha