School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. (continued from previous page)
    agus dhá sgilling. Nuair a bhí an obair go léir aige féin agus nuair ná raibh aon chabhair aige agus é ag eiríghe aosta do stad sé den obair.
    Fear ana bhocht do beadh é agus bhí sé bacach agus bhí dhá mhaide-bhacaigh aige. Nuair a bhíodh obair an lae déanta aige ar a trí a chlog nó mar sin do théigheadh sé amach gach tráthnóna go dtí falla an tSéipéil ag amhrán agus ag imirt ar bheidhlín.
    Lá amháin d’eirigh sé breóidhte agus bhí sé sé go holc agus tar éis cúpla lá fuair sé bás.
  2. Ós cíonn céad blian ó shoin, bhí fear ina chómhnaidhe i gCúil, agus b’é an ainm a bhí air ná Seán Ó Concúbhair, agus bhí sé chun pósta le Bríghid Ní Néill ó Currach Mór.
    Bhí feirm mhaith talmhan ag Seán, agus do dhein a athair cleamhnas, le athair Bhríghid, agus b’é an cleamhnas é ná dathad púnt do thabhairt dó, agus do thaithn an socrú sin go maith leó.
    Bhí séipéilín beag i nGort Gabhair, agus is ann a bhí na daoine pósta fadó, agus is ann a bhí an bheirt
      1. poetry
    Máire de Burton