School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. Márta Innide deirtear go bhfuil sé ceapaighte ag na daoine san oileán seo go gcaitheann daoine ná bhfuil le pósadh dul go dtí an Sgeilg an lá san chun theasbáint nách bhfuilid le pósadh agus go bhfuilid chun saoghal beannuighthe a thabhairt le dul 'na gcómhnaidhe in áit uaigneach.

Lá Fhéil Bhríghde téigheann siad tímcheall le Brídéog agus cé ná raibh mórán daoine san oilean téigheadh siad amach go dtí an Caladh agus bhíodh mórán spóirt aca agus bhíod rinnce mór aca agus bhíodh siad ag ól agus ní thágadh aoinne isteach gan bheith ar mheisce.
    Oidhche amháin chuadar amach; sgata mór díobh le cheile i mbaidín mbeag agus bhí an-oidhche aca ann ach ag teacht isteac dóibh thosnuig beirt a bhí ar mheisce ag troid agus thuiteadar araon amach agus do bhádadh iad agus níor chuadar amach riamh ó thoin.
    Eibhlís Ní Loingsigh
    Coarha More, Co. Kerry