School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. (continued from previous page)
    D’fiafruig sé de cad ‘na thaobh gur ghuid sé iad, agus dúbhairt an fear bocht go raibh sé ag fághailt báis leis an ocras.
    Níor dhein san aon deifirigheacht do’n Ridire. Do thairg sé trí mí príosúin air acht fuair sé bás tar éis mí do chaitheamh ann.
  2. Le linn an Ghorta mhóir tímcheall na bliana ocht céad déag agus a dathad sé bhí bean agus a céille na gcómhnaidhe i gCurrach Bheag agus bhí cúigear inghean agus triúr mac aca.
    Bhíodar ag fághailt báis leis an ocras mar do theip ar na bprátaí aca agus mar sin ní raibh aon rud le n-ithe aca mar fadó mhaireadar ar phrátaí.
    An lá san chuadar go dtí an tráigh ag lorg bídh mar ní raibh aon rud aca bhíodar ar feadh tamaill san dtráigh agus do chuaidh an triúr mac ar bhárr charraig a bhí san dtráigh agus ní rabhadar ábalta ar dhul abhaile agus thánaig an taoide isteach
    Sorcha Ní Chuipéir
    Tinnies Lower East, Co. Kerry