School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. Ins an tseana shaoghal do bhí na daoine go léir ana bhocht agus ní raibh ag gach ceann aca acht cúpla ba. Do bhí fear i gCurrach Beag agus bhí sé pósta agus bhí beirt mac aige. Bhí sé go fíor bocht agus bhí trí cinn de buaibh aige.
    Do glanadh sé tígh na mbó gach aon maidin agus do chuireadh sé luachar isteach ann. Do dhéineadh sé cuigeann dhá uair sa mhí agus uair amháin nuair a bhí sé á dhéanamh do thánaig bean uasal isteach agus do bhuail sí an chuigean.
    Annsan do chuaidh sí amach as an dtigh agus do lean an fear agus a bhean ag bualadh na cuigine ar feadh an lae go éir agus níor thánaig aon im ar an gcuigeann.
    Lá ar na mháireach do thánaig bean eile isteach agus d'innis an fear di mar gheall ar an gcuigeann agus dúbhairt sí leis braon beag de uisge beannuighthe do chuir isteach san gcuigeann.
    Do dhein an fhear bhocht amhlaidh agus taréis uair a chluig nú mar sin do thánaig ím ar mbainne agus bhí áthas ar an bfear nuair a chonnaic sé é.

Cáít Ní Mhurchadha
    Baile an tSéípéil