School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. Tímcheall dhá céad go leith blian ó thoin bhí gabha in a chómhnaidhe i gCurrach Mór. Fear ana láidir do beadh é agus aon obair cruaidh a bhíodh le déanamh ag aoinne do chuirtí fios ar an bfear sin.
    Lá amháin thánaig fear boct chuige a rádh leis go raibh an t-aon bó amháin a bhí aige istig i bpoll agus go raibh an talamh tímhpeall an poill ana bhog.
    Chuaidh an ghabha go dtí an áit in a raibh an bhó agus do rug sé ar greim ar a earbhall agus do chaith sé ar an bport í agus bhí an fear ana bhuidheach dhó.

Bhí gabha eile i bFiadhach Meadhon agus bhí sé ag obair go dian gach lá ó mhaidin go tráthnóna nmar bhí clann mór aige chun iad a chothúghad agus i ndeire na seachtmhaine ní bhíodh aon biadh aige chun thabhairt dá chlann agus bhí an sgéal sin agie ar feadh i bfadh.
    Sa deireadh do chuaidh sé i gcómhairle fir chiallmhair agus d'innis sé a sgéal dó. Dúbhairt an fear ciallmhar leis go raibh fhios aige féin mar gheall ar a sgéal agus dúbhairt sé gur buille déanac a tSathairnm agus buille lua an Luain fé ndear an bhochtanais.
    Annsan dúbhairt sé go mbíodh sé ag obair ró déanach oidhche Sathairn agus ag obair maidin Dia Luain sa'r a raibh an Domhnach thart agus nár cheart é sin agus ó thoin i leit bhí an fear ag eirighe níos saidhbhr
    Sgéalaidhe: Sean Ó Murchadha, Teinnibh
    Sorcha Ní Cúipéir