School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

da bhrígh sin ní raibh Seán ábalta ar chrú do chur fé chapall.
    An uair sin leis ní raibh aoine ann chun fiacla do tharac acht gréasaidhe súinéir nó gabha agus dá brígh sin b'sin gnóth eile a bhíodh ag Seán.
    Bhí cáill chómh mór san air go mbíodh daoine ag teacht ó gach áit i gCiarraighe go Seán chun rud éiginn do dheisiú.
    Le h-imtheacht aimsire tháinig gabha ó Corcaigh thuaidh agus bhí sé sin ábalta ar gach rud do dhéanamh.
    Ó'n lá san amach go dtí a bháis ní raibh Seán chómh cáileamhail san agus sa deire fuair sé bás go beó bocht tar éis a shaoghail.
    Sgríobhnóir:- Brighid Ní Chúipéar, Teinnibh
    Sgéalaidhe:- Padruig Ó Fáilghe, Currach Beag
  2. In aimsir na bPéin Dlíghthe bhí fear darb ainm Mícheal Ó Murchadha in a chómhnaide inaice las gCurréal agus gabha do beadh é.
    Bhí ceárdcha beag aige agus gach blian bhí sé ábalta ar an gcíos do dhíol mar bhí sé ag déanamh roinnt airgid ins an gceardchain (?).
    Bhí feirm beag réidh aige agus bhí duine saidhbhir
    Eibhlín Ní Dhonnchadha