School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. (continued from previous page)
    dúbhairt sé leis dul go dtí an lios agus an páipéar do chur ós a chóir amach agus féachaint tríd. Do dhein sé é sin agus chonnaic sé cráin agus banbhaí agus iad ag ithe a chéile.
    D’innis sé an scéal go dtí an sagart agus chuaidh seisean go dtí an áit agus dúbhairt sé gur ‘b diabhala a bhí ann agus gur baoghlach an rud bheith ghár dóibh.
  2. Toisc ná raibh aon bannc ag na daoine fadó is fíor go gcuirtí an t-ór, agus an saidhbhireas go léir a bhíodh acu fé thalamh chun é choimeád, agus is minic a chloisimíd scéalta mar gheall ar ainmhidhthe nó soillsí a bhíonn ag cosaint áite ‘na bhíonn sé i bhfolach i dtreo ná feudfadh aoinne é thógaint suas.
    Deireann na sean daoine gur chuaidh fear ó Baile na Mánach siar go dtí Currach Beag ag baint clocha. Bhí sé ag obair ar feadh tamaill, agus annsan tháinig sé go dtí leac mór
    Eibhlín Ní Loingsigh
    Coarha More, Co. Kerry