School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

Mara n-osclóchaidh tú an doras díolfadh tú as.
    D'oscail fear a' tíghe an doras agus tháing bean mór ád áluinn isteach agus dúbhairt sí "An tusa an fear a dheineann rudaí iongnatacha agus an fear a bhíonn ag maoidheamh leis feín ag dul suas an bhóthair go minic, agus mise ag éísteacht leis."
    "Ní headh" arsan ghabha.
    "Ní deineann mise aon rud iongntach acht na gnáth rudaí." "Má's tusa an fear iongntach dein bróg dom as neamhní agus má's feídir leat an bróg sin do dhéanamh dom tabharfad do shláinte duit."
    Bhí droch-aicíd ag an ngabhainn, agus níorb fheídir leis an bróg do dheánamh as neamhní; fuair sé bás cúpla lá na dhiaidh sin leis an aicíd céudna.

Eibhlin Ní Mhurchudha
    Currach Mór