School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. Fadó bhí duine thar I mbaile breach sa Duíneach. Oidhche amháin do dhein sé taidhbhreain go raibh ór I bpoll taobh amiuch dhá thig. Lár na mhárach déirig sé agus d’inis sé len a mnaoi é agus dubhairt sí gur cúaladh sí na daoine a rádh fadó go raibh ór ann. An oidhche na dhiadh sin arís do dhein sé an taidhbhreain céadna. Nuair d’eirig sé dubhairt sé go raghadh sé á lorg agus cuaidh.
    Do bhí sé ag romhar ar feadh trí lá agus na haon oidhche do deanadh taidhbhreamh do mar gheall air. An ceathrú lá do fuair sé cruidh capall agus dubhairt sé gur mhaith an comhartha é sin. Do thosnuig sé ag romhar ar a dhícheall agus athas an domhain air. Igceann tamaill fuair sé corcán óir. Do thóg sé suas é agus d’imthigh sé abhaile leis. Do mhair sé go sámh compórdúil ar feadh a shaoghal.
    Muiris Mac Gearailt
    Baile na Leacan, Co. Kerry