School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    uachtar isteach san meidir agus an duine a bhíonn ag déanamh na cuiginne, bíonn sé síos suas leis an loinithe. Nuair a bhíonn an cuigeann déanta tógtar amach an loinithe agus an tím. Bíonn poll ar thaobh na meidire cun an bláthach a leigint amach. Tugtar an bláthach dos na muca, acht tá sé ana mhaith do dhaoine le ól. Bíonn dá h-annla ar an bairille, ceann ar gac taobh den bairille. Má thagann aoinne isteach nuair bhíonn bhean a' tighe ag déanamh na cuiginne cabhruigheann sí leí cun an cuigeann do dheánamh. Muna dtugadh sé cabhair di deirtear ná féadhfaidhe an tím do dhéanamh mar go dtógfhadh sé an tím leis. Caithtear braon uisge beanuighthe san meidin nó bairille sara dtosnuightear ar an cuigeann a déanamh.
  2. Táimíd a' thabhairt an bhaine go dtí an tuachtar lann le cúpla blian. Roimhe sin is le bairille a dheinimís an tím. Do bhí an bairille déanta de ghiúis agus bhí béal lár slighe air agus do bhí poll
    Mícheál Ua Concubhair
    An Fhaiche, Co. Kerry