School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    adhmaid. Tá ceithre greásaidhthe anso anois. Do bhí a shínsear na greasaidhthe cómh maith leo féin. Deineann siad bróga nua agus bróga do dheisiú.
    Mícheál Ua Concubhair
    Fatha
  2. Timcheall fiche blian ó shoin bhí gach eínne naoi nó deich bliadhna sara chaithidís aon bróg.
    Acht timcheall seasgadh blian óshoin bhí gach aoinne fiche nó fiche cúig bliadhna sara caithidís bróga. Bhí fear i na chómhnuidhe i mBaile na Boc gurbh ainm dó Mícheál O Beaglaigh, agus níor caith sé bróg riamh. Nuair bhíonn na leanbhaí anois blian nó dhá bhlian bíonn bróga ortha. Téigheann na leanbhaí anois cosnoctaithe ar feadh an tSamhradh. Tá seisear greásaidthe sa ceanntar seo anois, duine i gCíll Curamín, duine i mBaile Dubh, trúir i gClochán agus duine i gCeapach. Bhí athair Seáin agus Thomáis Ó Néill na greásaidhe. Athair Pádruig Ó Fínn, greasaidhe dobeadh é. Bhí clogs ag na daoine fadó sála adhmaid a bhí fútha.
    Cónn Ó Dúinn a deineadh iad. Nuair bhíonn do cosa nighthe agat caithtear an t uisge
    Diarmuid Ua Gráine