School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    -séar isteach le línn a deánta níor bfoláir do greas buaileadh a dheánamh don meidir nó casadh a thabhairt don bairille "ar eagla go mbéarfhadh sé an tím leis."
    Maiteas Ua Dúbhda
    Baile na Leacan
  2. Fadó deineadh an tím istig i meidir le loinithe agus bórd cruinn agus poill ann ar ceann an loinithe, tugtar ar an maide cuiginne. Is amhlaidh a cuiridí an uactar isteach san meidir agus dheinidís é do bhuailead sios suas leis an loinithe go dtí go mbeadh an tím deánta. Duine a thagadh isteach nuair a bhíodh an cuigeann ar siubhal caithfeadh sé buaileadh do thabhairt don uactar leis an loinithe i dtreó is go mbeadh an tádh ar an ím. Bhíodh clúdach ar barr na meidre agus poll ann idtreó is go bhféadhfhaidhe an loinithe do chur síos tríd agus go raghadh aer isteach.
    Siobhán Ní Rócháin
    Lios na mBó-mBán